Psykolog Emma

Trauma - kort om vad det är.
(null)

Tema Trauma - vad är trauma? 

Det finns två typer av trauma:

Typ 1: PTSD uppstår som resultat av En händelse. Finns tydligt definierat i Diagnosmanualen DSMV.

Typ 2: Utvecklingstrauma eller komplex PTSD. Det finns idag inte konsensus kring definitionen varför många barn (och vuxna) kan ha en mängd olika diagnoser men där alla kan handla om trauma. Relationellt trauma.

Utvecklingstrauma uppstår i barnets nära relationer när barnets behov inte blir tillgodosedda över tid. 

I Sverige vet vi att 10 procent av barn upplever våld i hemmet; 5 procent gör det ofta. (I en klass på 20 elever finns det då 1 elev som har upprepat våld i hemmet) Men våld i hemmet - som även innefattar övergrepp som ju är en våldshandling i sig - är inte enda anledningen till att ett barn kan utveckla traumatisering i olika form. 

Även att leva med en förälder som inte förmår vara förälder av någon anledning (exv pga egen traumaproblematik, personlighetsstörning, psykisk ohälsa i någon form) är en stor anledning till att man kan få traumarelaterad ohälsa. Om ens behov blir försummade. 

Utöver svårigheter i hemmet skulle jag säga att mobbing är en stor anledning till traumarelaterad ohälsa som inte nödvändigtvis behöver innehålla PTSD-symtom. 

Utvecklingstrauma leder till en mängd symtom där en stor bit handlar om att man inte fått hjälp att reglera sina känslor. (Det vi gör när vi sätter ord på barnets känsla såsom vi uppfattar den, tröstar, lugnar, låter känslan finnas med, låter bli att informera barn om saker deras hjärna inte är redo för att ta in, mm. Jag ska skriva ett eget inlägg om just känsloreglering). Att inte kunna reglera sina känslor samtidigt som man utsätts för skrämmande saker blir förstås alldeles ohanterbart och kommer leda till olika symtom hos barnet och senare den vuxne. 

Vi har olika sårbarhet och motståndskraft inbyggt i oss. Alla som är med om en enskild skrämmande händelse utvecklar inte PTSD. Alla som växer upp i bristfälliga omständigheter utvecklar inte traumarelaterad ohälsa. Att ha levt i smärtsamma relationer är inte per definition  "trauma". Det är hur det tar sig uttryck i oss som ger diagnosen. 





Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress